Prawdziwa restauracja włoska w Polsce

Polska przeżywa ostatnio prawdziwy boom na wszelkiego rodzaju kulinaria. Okazuje się, że gotować może praktycznie każdy i może to także udowodnić w programie telewizyjnym, od których roją się wieczorne pasma wszystkich stacji. Półki księgarń uginają się pod książkami z przepisami i radami kulinarnymi pisanymi przez ludzi, których nie posądzalibyśmy o jakiekolwiek związki z kuchnią. Pichcenie stało się narodową pasją dzięki lansowaniu hasła: gotować może każdy! I paradoksalnie nie ma tym żadnej przesady.
Hasło to stało się na tyle nośne, że wielu z nas uwierzyło we własne siły i postanowiło spróbować szczęścia nie tylko we własnej kuchni, ale podzielić się swoimi umiejętnościami z innymi. Jak grzyby po deszczu powstały wszelkiej maści restauracje z każdym możliwym rodzajem jedzenia, najczęściej jako zjawisko chwilowe, choć czasem wychodzi z nich coś dobrego. Jednym z najchętniej serwowanych smaków jest kuchnia włoska, najczęściej niesłusznie pojmowana jako pizza w każdym rodzaju i z każdym możliwym dodatkiem. Bowiem dobra restauracja włoska to nie tylko jedzenie, ale także oprawa, atmosfera, wybór win i masa innych czynników, które chociaż na chwilę przeniosą nas nad Morze Śródziemne. Niewielu początkujących restauratorów zdaje sobie z tego sprawę, przez co powstają restauracje „włoskie”, w których kucharzem jest rodowity np. Węgier. Albo Polak, który nigdy w życiu nie miał do czynienia z kuchnią włoską, a podawane jedzenie jest wypadkową eksperymentów kulinarnych polegających na łączeniu pewnych włoskich składników z brakiem wiedzy, umiejętności i jakiegokolwiek pojęcia o tych skądinąd wspaniałych smakach.

REKLAMA: Restauracja Da Pietro Kraków

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *