Temperatura pod kontrolą

Utrzymanie odpowiedniej, stałej temperatury to rzecz bardzo istotna. O tym nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Od bardzo prostych, standardowych rozwiązań, po te nieco bardziej skomplikowane – w zasadzie w każdym miejscu możemy spotkać się z zagadnieniem regulacji temperatury powietrza.

W naszych domach i mieszkaniach trudno wyobrazić sobie brak kaloryfera czy pieca, zwłaszcza w chłodne, jesienno – zimowe dni. Niektórzy dodatkowo dogrzewają się przy kominku, który zaoferować może także niepowtarzalny, domowy klimat. W drugą stronę rzecz ma się podobnie – jako, że lato z roku na rok staje się ostatnio coraz gorętsze a temperatury w czerwcu i lipcu zbliżają się do czterdziestu stopni, coraz większą popularnością cieszą się układy klimatyzacji.

Nieco inne są instalacje w biurowcach czy hotelach. Budynki tego typu często wyposażone są w nadrzędny system zarządzający budynkiem, tzw. BMS (Building Management System), zarządzający wentylacją, klimatyzacją czy analizujący zużycie energii. Urządzenia automatyki są tu nieco bardziej skomplikowane – dodatkowo zachodzi potrzeba sterowania agregatami wody lodowej czy centralami wentylacyjnymi. Ponadto, jeżeli w grę wchodzi wynajem powierzchni, należy opomiarować oddzielnie każdego podnajemcę – w efekcie dochodzi kolejny licznik energii elektrycznej czy licznik przepływu.

Najbardziej restrykcyjne normy dotyczą przemysłu spożywczego czy hurtowni leków – tutaj kontrola temperatury i wilgotności jest konieczna. Niezbędny jest rejestrator temperatury, który umożliwi sprawdzenie przebiegów czasowych tych wielkości. Rejestratory temperatury występują w różnych wersjach, np. niektóre posiadają wbudowany czujnik temperatury, inne współpracują z zewnętrznym czujnikiem. Za każdym razem jednak koniecznie należy sprawdzić świadectwo wzorcowania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *